If you snooze, you lose

Je kent het wel. Plotseling word je wakker. Je wekker gaat af, maar je hebt nog totaal geen zin om op te staan. Daarom besluit je de snooze knop van je wekker in te drukken om nog even te blijven liggen in bed. Je valt al snel weer in slaap, maar even later gaat je wekker weer.

Deze situatie herhaalt zich totdat het echt te laat is, je moet nu echt opstaan, het is niet de bedoeling dat je te laat komt op je afspraak.

wakker worden

Het snoozen van mijn wekker

Het was voor mij aardig een gewoonte geworden om elke ochtend meerdere keren op de snooze-button van mijn wekker te drukken. Het gaf mij een heerlijk gevoel om het uit bed gaan nog even uit te stellen. Vooral in de winter perioden is het heerlijk om nog even te kunnen blijven liggen in je warme bed terwijl het buiten zo koud is.

Toen las ik een wetenschappelijk artikel over de negatieve effecten van snoozen. Na het lezen van dit artikel was ik erg geschokken. De quote “If you snooze, you lose” geeft in het kort wat de kern is van het artikel.

Stoppen met snoozen

Na het lezen van dit artikel over de negatieve effecten van snoozen heb ik besloten niet meer te gaan snoozen. Dit was echter makkelijker gezegd dan gedaan. Mijn plan was om bij het afgaan van mijn wekker meteen uit bed te stappen.

Er was echter een probleem, dit werkte niet voor mij. Al na de eerste poging kon ik het niet laten om toch even op die snooze knop te drukken. Begrijpelijk vind ik het ook: gewoontes zijn moeilijk om de kop in te drukken. Met name wanneer het een héérlijke gewoonte is.

Wekker verplaatsen

Ik moest het mezelf iets moeilijker maken. Ik besloot mijn wekker aan de andere kant van mijn slaapkamer te plaatsen, zodat ik wel uit mijn bed moest gaan om het geluid uit te krijgen. De volgende ochtend ging de wekker af, na zo’n twee minuten stapte ik uit bed om het akelige wekker geluid uit te zetten.

Ik was wakker, deze manier werkte dus voor mij. Maar wat was het vreselijk om op deze manier wakker te worden. Daarom zocht ik op internet voor meerder manier om fijner wakker te worden. Ik las dat de volgende handelingen kunnen helpen:

  • Het open doen van de gordijnen direct na het opstaan.
  • Laat je gordijnen open zodat je wakker wordt van het natuurlijke zonlicht.
  • Loop direct uit je kamer na het opstaan zonder ook maar een blik te werpen naar je bed.

Resultaat

Hoewel het opstaan al beter ging dan het blijven snoozen van mijn wekker, was de methode nog niet optimaal. Ik betrapte me er zelf nog te vaak op om weer het bed in te kruipen na het ontbijt of douchen. Het opstaan zonder te snooze zorgde er echter wel voor dat ik me een klein beetje fitter voelde.

Uiteindelijk ben ik op het internet een wake up lamp tegen gekomen. Het is wetenschappelijk bewezen dat wanneer je wakker wordt wanneer het licht is, je hersenen sneller wakker worden.

Met volle energie heb ik een tijd gelede zo’n wake up light gekocht. Deze zorgt er nu voor dat ik fijn kan opstaan zonder elke keer maar weer te snoozen. Ben je op naar de beste wake up light over het algemeen, of eentje van Philips? Lees dan eens verder op de website.