Philips Somneo Review

Je bent op zoek naar een smart wekker. Eentje die makkelijk te gebruiken is en leuke, extra innovaties heeft. Maar past de Philips Somneo dan bij jou?

Omdat je al specifiek zoekt naar de Philips Somneo, ben je wellicht a redelijk bekend met wake up light producten. Er zijn verschillende soorten en maten te vinden in de lichtwekkers, waar de Philips Somneo er qua innovaties (en prijs) bovenuit springt.

Op deze pagina kun je de belangrijkste informatie vinden over de Philips Somneo wake up light. Wat de voor- en nadelen zijn, hoe je de Philips Somneo kunt gebruiken en in welke varianten de Somneo te koop is.

Philips Somneo Review

Eerste blik op de Philips Somneo

Heel eerlijk gezegd: Het uiterlijk van de Philips Somneo is persoonlijk alles wat je écht in een lichtwekker zou verwachten. Het heeft een verfrissende look en een prettig formaat. De lamp is niet te dik en breed, waardoor het gemakkelijk op je nachtkastje past.

Het “gat” in het midden van de Philips Somneo zorgt voor een optische illusie, waar het nog meer lijkt alsof je naar de zonsopgang of -ondergang kijkt. Het geeft ook echt een designer-look.

Wanneer je de wekker in het stopcontact steekt, komen alle functionaliteiten naar boven. Enkele LED-lampen zorgen ervoor dat je functionaliteit-knoppen naar voren komen, zodat je makkelijk kunt ontdekken hoe je in de wekker kunt navigeren. Enorm prettig dat het touchscreen is, waar andere wake up lights dat niet altijd hebben.

Philips Somneo touchscreen

Oordeel: De Philips Somneo ziet er aantrekkelijk uit, heeft een prettig formaat en is erg gebruiksvriendelijk.

Philips Somneo zonsopkomst

Waar de Philips Somneo met name voor gebruikt kan worden, is de zonsopkomst functionaliteit. Wanneer je namelijk wakker wordt met licht om je heen, zenden je ogen signalen naar je hersenen dat het al licht is. Hierdoor word je beter en sneller wakker.

Philips Somneo brengt echter zonsopkomst naar een heel nieuw level. Doordat de Somneo wekker voorzien is van complexere en meer LED-lampen in de wekker, worden de kleuren van de zon nóg beter nagebootst. En dat niet alleen: Er zijn verschillende kleuren zonsopgang die je kunt kiezen, waar je deze in 20 verschillende sterktes kunt instellen.

4 verschillende kleuren zon

Er zijn 4 verschillende standen waarop je de zon wilt laten opkomen. Elke stand heeft een unieke begin, tussentijdse en eindkleur. De standen van de zon zijn gemakkelijk te kiezen op de wekker (of in de APP voor de Philips Somneo Connected).

Je kunt met de zonsopgang-functionaliteit kiezen tussen:

Caribean Red

Een mooie, warm rode kleur van de wekker. Perfect om mee wakker te worden en je dag mee te beginnen.

Nordic White

Erg fel, wit licht. Handig om te gebruiken bij je ochtend-routine. Voor wanneer je écht moeite hebt om wakker te worden.

Sunny Day

De “normale” zonsopgang zoals je gewend bent in West-Europa. Een prettige geel-orange gloed bij de start, die steeds meer geel wordt naarmate de wekker schijnt.

Island Red

De lamp staat ‘amper’ aan met deze kleur wanneer het buiten licht is. Maar als het donker is, geeft deze stand een warme ambiance door de kleur oranje rood. Erg prettig wanneer je snel wakker wordt van licht. Met deze stand stel je wakker worden wat uit.

Philips Somneo Wekgeluiden

Deze functionaliteit is het waard om nog los te benoemen: Wakker worden met geluid.

Weet je nog hoe leuk je een nieuw wekkergeluid vindt in het begin, maar na een tijd dat deuntje wel he-le-maal zat bent? Nou… Bij de Philips Somneo is dat wel anders. Hoe kun je namelijk nou boos worden op zee-geluiden?

Er zijn 10 verschillende wekgeluiden beschikbaar op de Philips Somneo HF3654/01, en 9 wekgeluiden op de Philips Somneo HF3671/01. Deze geluiden gaan van vogel-geluiden tot aan omslaande golven in de zee.

Je kunt ook wakker worden met de Somneo op de traditionele manier: Met de radio. Je kunt gemakkelijk je favoriete FM-radiozender erbij pakken met de wekker.

Oordeel: Persoonlijk zijn wekgeluiden echt mijn favoriet geworden, naast de zonsopgang simulatie. Het geeft je een bepaalde sereniteit om wakker te worden met vogels, of razende wind.

Philips Somneo Extra functionaliteiten

Wanneer je zelf gewend bent om je telefoon als wekker te gebruiken, is de transitie naar de Somneo Connected super simpel.

RelaxBreathe

Alle functionaliteiten van Philips in de Somneo, zijn gericht op “relaxen”. Een relaxt gevoel als je wakker wordt, wanneer je gaat slapen. Maar ook relaxen in de tussentijd. Er zit namelijk ook een ademhalingsprogramma op de wekker, waar je geholpen wordt om tot rust te komen.

Op de lichtwekker, of in de Somneo Connected APP, kun je instellen hoeveel ademhalingen je per minuut wilt instellen. De wekker kan je vervolgens met lichtpulsen óf met geluid (mijn voorkeur) ondersteunen om de gewenste aantal ademhalingen te borgen. Zo kom je tot rust wanneer je even een flink drukke dag hebt.

Telefoonoplader

Aan de achterkant van de Somneo zit ook een USB poort. Hierdoor kun je gemakkelijk je smartphone opladen via je lichtwekker. Het is echter geen fast-charger, dus de USB poort zul je niet snel gebruiken.

Zonsondergang

De zonsondergang functionaliteit helpt met name wanneer je niet goed in slaap kunt komen. De wekker gaat heel geleidelijk van een orange-gele kleur naar rood-orange, en uiteindelijk uit. En je zakt zelf ook in een slaap wanneer de zon steeds verder onder gaat.

Persoonlijk gebruik ik de functionaliteit niet veel, maar als ik niet in slaap kan komen, is de zonsondergang echt een redder in nood.

Snoozen of nachtlamp functie

Wanneer je je wekker ’s ochtends hoort (of ziet), is meestal het eerste wat je denkt: ik wil nog niet uit bed. Om meer in te tappen op die emotie, heeft Philips op de Somneo een functionaliteit aangebracht waar je met een “slaande” beweging je wekker kan snoozen. Als je achterop de wekker tikt (o.b.v. touchscreen), gaat de wekker weer in snooze-stand.

Dezelfde slaande handeling laat de wekker een warm rood-orange gloed doen aanzetten als nachtlamp, wanneer je bijvoorbeeld ’s nachts uit je bed gaat.

Oordeel: Niet alle functionaliteiten gebruik ik, maar ik waardeer wat Philips probeert te doen met de wekker. De Philips Somneo een (licht-) baken van rust, en alle extra toepassingen ondersteunen dit.

Philips Somneo Connected of niet?

De grote vraag bij deze lichtwekker is niet óf je de wekker wilt, maar of je de wekker wilt met of zonder APP. De variant met de APP, genaamd Philips Somneo Connected ofwel Philips HF3671/01, heeft voor zo’n 30 euro extra enorm veel voordelen.

Wekker instellen via de APP

Wanneer je zelf gewend bent om je telefoon als wekker te gebruiken, is de transitie naar de Somneo Connected super simpel. Je kunt namelijk heel gemakkelijk via de APP bepalen:

  • Welk zonsopgang variant je wilt
  • Hoe lang de zonsopgang erover moet doen
  • Hoe fel de zonsopgang moet zijn in de variant die je gekozen hebt
  • (!) Op welke dag je de wekker wilt laten afgaan en hoe laat deze moet starten.

Extra functionaliteiten

Naast de grote voordelen van APP connectiviteit, heeft de Philips Somneo HF3671/01 ook extra functionaliteiten ten opzichte van de Philips Somneo HF3654/01.

De eerste is slaapkamer omgeving monitoring. Met deze functionaliteit, kun je heel gemakkelijk meten hoe goed jouw slaapkamer is om in te slapen. Denk aan temperatuur, geluid, luchtvochtigheid.

De andere éxtra functionaliteit is PowerWake. Een functie die je nodig hebt wanneer je van snoozen houdt. Wanneer je PowerWake gebruikt, kun je één keer snoozen. Maar zodra je het nog een keer probeert, gaat de Philips Somneo Connected knipperen met licht en een traditioneel wekkergeluid afspelen. Niet leuk, wel makkelijk.

Oordeel: Philips Somneo Connected is EEN AANRADER! Je telefoon gebruik je zoveel, wat het gemakkelijk maakt om je wekker ook in te stellen via je smartphone. Geweldig dat je zoveel kunt personaliseren in de APP m.b.t. jouw beste wek-ritueel. En dat je dagen kunt inplannen wanneer de wekker af moet gaan, is echt perfect.

Philips HF3671/01 APP functies

Er zijn veel functionaliteiten van de wekker in de APP geplaatst, zodat je een prettige gebruikservaring hebt met de Somneo Connected. De belangrijkste zijn hieronder visueel gemaakt.

AmbiTrack en SleepMapper

De AmbiTrack functionaliteit houdt bij hoe je slaapkamer functioneert als plek om te slapen. Dit is o.b.v. temperatuur, omgevingsgeluid, luchtvochtigheid en licht wat er je kamer in komt.
De SleepMapper bekijkt eigenlijk hoe deze omgevingsfactoren veranderen door je nacht heen, zodat je in de APP kunt zien hoe goed je kunt slapen in jouw omgeving.

Wekker dagen en tijd

Hieronder is weergegeven hoe de APP eruit ziet (Android voorbeeld) wanneer je je dag en tijdstip wilt invullen waarop je gewekt wilt worden. Ik houd ervan dat wanneer je maandag t/m vrijdag invult, de wekker zegt: doordeweeks. Prettige details.

Wekker licht instellingen

Ook bij het personaliseren van je wekker licht, werkt de APP prettig. Zo kun je de type zonsopgang instellen, de duratie van de zonsopgang en de lichtintensiteit.

Oordeel: De APP werkt prettig en heeft precies de juiste functionaliteiten van de wekker gebracht naar je smartphone.

Philips Somneo Review: Positief Advies

Heel concreet: Positief advies om de Philips Somneo te kopen. Een geweldige, mooie en simpel te gebruiken lichtwekker waar je gemakkelijk het licht kunt personaliseren.

Extra: Als je de Philips Somneo overweegt, koop de Philips Somneo Connected (!!). De extra functionaliteit maakt je leven zoveel makkelijker. Hoewel het weinig moeite is om je Somneo in te stellen zonder APP, werkt het écht veel makkelijker om de APP te gebruiken. Het kost maar een paar tientjes extra.

Functionaliteiten

  Stabiel, prettig formaat en strak design
  Veel LED-lampen in de wekker, waardoor de zon net echt is
  Veel voorgeprogrammeerde zonsopgang en wekgeluid varianten
  Wanneer je de stekker eruit haalt, ben je niet al je instellingen verloren
  De Philips Somneo Connected variant heeft een erg prettige APP waar de fijnste functionaliteiten met je smartphone te bedienen zijn
  Je kunt de Philips Somneo Connected APP alleen gebruiken wanneer je op hetzelfde Wi-Fi zit als je lichtwekker

Prijs

  Voor de hoge kwaliteit, valt de prijs erg mee
  Duurste wake up light die er is

Veelgestelde vragen over Philips Somneo

Lees welke veelgestelde vragen er spelen bij andere consumenten en ontdek ons advies.

Wat is een Philips Somneo?

De Philips Somneo is een slimme wake up light van Philips. De lichtwekker heeft veel functionaliteiten en toepassingen die je helpen om beter wakker te worden.

 

Welke verschillen zijn er tussen de Philips Somneo en de Philips Somneo Connected?

Er zit een groot verschil tussen deze twee lichtwekkers: De Connected wekker heeft een Philips APP. Deze is gemakkelijk te gebruiken via je smartphone, waarmee je gepersonaliseerd wakker kunt worden.

 

Werkt de Philips Somneo wekker?

Dit is afhankelijk waarvoor je de wekker gebruikt. In mijn geval werkt de wake up light om: 1. eerder wakker te worden, 2. makkelijker wakker te worden en 3. met meer energie in de ‘herfst en winterdagen te leven.

 

Hoe lang blijft de wake up light te gebruiken?

DAfhankelijk van gebruik of merk. Je kunt de wake up light minder lang gebruiken naarmate je er lomp mee om gaat. Over het algemeen moet een wake up light wel meer dan 2 jaar te gebruiken zijn. Philips levert vooralsnog de beste wake up lights aan in de markt.

We hebben de Philips Somneo getest om tot bovenstaand advies te komen.

Is het toch nog niet gelukt om jouw wake up light te vinden? Ontdek eens de onze Philips wake up light pagina, de top 10 van bol.com of de top 10 van coolblue om alsnog jouw lichtwekker te vinden.